7 Ağustos 2017 Pazartesi

Meis

Meis gezilecek yerler

Eşim Ömer ile küçük ve sakin yerler her zaman ilgi alanımıza girer. Kaş’a gelmeden önce yaptığımız araştırmalarda da Kaş’ın hemen karşısındaki Meis Adası’nın tam olarak bizim aradığımız yer olduğunu görüyoruz. Kaş’ta daha odamıza yerleşmeden işletmeciye Meis Adası’na geçmeyi düşündüğümüzü söylediğimizde, her gün gündüz seferleri olduğunu, çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki kez de gece seferi olduğunu öğreniyoruz. Bizim Kaş’a gittiğimiz gün çarşamba olduğuna göre “neden akşam yemeğini Meis’te yemeyelim?” diye düşünüyoruz ve pasaportlarımızı acenteye teslim ediyoruz :) Bu arada önemli bir ayrıntı da eğer benim gibi memur olup da Meis’e gitmeyi düşünen varsa gelirken yanında mutlaka yurt dışı çıkış olurunu getirmeyi unutmasın. Ohal süresince, bu olur olmadan hiçbir şekilde çıkış yapılmasına izin verilmiyor!


Kaş Meis arasında Meis Express ve Meis Ferry Lines olmak üzere iki tane firma çalışıyor. Biz Meis Express ile gidiyoruz. Gidiş-dönüş 25 Euro ve yurt dışı çıkış harç pulu parası olarak da 15 TL ödüyoruz. Feribotumuz Kaş’tan akşam altıda hareket ediyor ve yolculuğumuz yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Meis gezilecek yerler
Meis yolcusu kalmasın :)
Meis gezilecek yerler
Kaş’tan ayrılırken bizi uğurlayan binalar :)
On İki Adaların en küçüğü olan Meis’in Yunanca adı Megisti ancak halk kendi arasında adadan Kastellorizo olarak bahsediyor. Türkiye’ye en yakın, Yunanistan’a ise en uzak ada olan Meis’in ışıkları her gece Kaş’tan seyredilebiliyor. Bu kadar burnumuzun dibindeki bir adanın Yunanistan'a ait olması kısmına hiç girmek istemiyorum. Ne de olsa sonunda bu sorunun cevabını veremeyeceğim!

Adanın yakın tarihine baktığımız zaman, 1512 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesinde olan Meis, 1915 yılında Fransızlar tarafından işgal ediliyor. Lozan Antlaşması ile On İki Adaların yönetiminin İtalya’ya verilmesiyle Meis de İtalyan himayesine girmiş oluyor. En sonunda ise 1947 yılında Yunanistan’a bağlanıyor.

Çok yakın bir tarihe kadar önemli bir liman konumunda olan adanın nüfusu 19. yüzyılın sonlarında 15.000 kişiye ulaşmasına rağmen, günümüzde yaklaşık 500 kişi burada yaşıyor.

Ada hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra gelelim adada geçirdiğimiz yaklaşık beş saatte neler yaptığımıza. Akşamüzeri saat altı gibi Kaş’tan ayrılan feribot yaklaşık 20 dakika sonra Meis’te oluyor. Feribot limana yaklaşırken bizi karşılayan ve sanki masal kitabından fırlamış olan renkli, iki katlı ahşap evlere hayran kalıyoruz. 20 dakika içinde ambiyansın ne denli değiştiğine inanabilmek sahiden çok güç. Öyle ki, Meis’in nerede olduğunu bilmeseniz bile, ufukta gördüğünüz an Yunanistan topraklarına geldiğinizi rahatlıkla idrak edebilirsiniz.

Meis gezilecek yerler
Adaya vardığımızda bizi karşılayan binalar
Meis Adası’nın Kaş’a bakan kısmında yapılaşma ve yerleşim var. Zaten ada sakinleri alışverişlerinin çoğunu Kaş’tan yapıyor. Biz de pasaport kontrolden çıktıktan sonra liman boyunca yürüyoruz. Limandan adanın iç kısımlarına giden ara sokaklarda kaybolmak istiyoruz ama ada o kadar küçük ki, kaybolamıyoruz bile! 

Meis gezilecek yerler

Meis gezilecek yerler
Adanın tek kilisesi

Meis gezilecek yerler

Meis gezilecek yerler

Meis gezilecek yerler
Osmanlı zamanında yapılmış cami günümüzde müze olarak kullanıyor.

Meis gezilecek yerler
Sevimli ara sokaklar

Meis gezilecek yerler
Davetkâr evler ve bahçeleri

Meis gezilecek yerler
Sevimli ara sokaklar

Meis gezilecek yerler
Hangi yöne ve neye bakacağımı şaşırıyorum :)

Meis'ten ne alınır?
Adada diğer her şeyde olduğu gibi süs eşyası almak için de pek bir seçeneğiniz yok. Ama var olan birkaç mağaza oldukça keyifli.

Meis gezilecek yerler
Adayı tamamen yürüdüğümüze göre akşam yemeği yemeye gidebiliriz :)

Kaştan meise nasıl gidilir
Meis’ten Kaş manzarası

Meis'ten Kaş nasıl görünüyor?
Uzaktan Kaş bize el sallıyor.

Meis'te akşam nerede yemek yenir?
Deniz kenarındaki meyhane ve tavernalar gündüzleri boş.

Meis'te akşam nerede yemek yenir?
Akşamları ise tamamen dolu :)
Biz de kalabalıktan biraz uzaklaşıp yolun sonuna doğru yürüyoruz ve Old Story adında bir tavernaya oturuyoruz. Mekânı tamamen göz kararı seçsek de, sanıyorum Meis’in en sempatik işletmecisine ve en lezzetli yemeklerine denk geliyoruz :) (Gerçi genelde göz kararı seçme konusunda iyiyizdir!) Folegandros’tan beri özlemini çektiğimiz ortama kavuşurken, tam anlamıyla muazzam bir akşam geçiriyoruz.

Meis'te akşam nerede yemek yenir?
Yemekleri beklerken...

Yunan yemekleri ve uzo
Türk ve Yunan mutfağı birbirine çok benziyor ama çoğu yemekte kendilerine has bir dokunuşları var.

Meis old story taverna
Tavernanın sahibi Komninos ile uzun uzun sohbet edip fotoğrafımızı da çektirdiğimize göre feribot saatine kadar biraz daha yürüyebiliriz :)  (Yeri gelmişken, Meis’te kalmayı düşünenler için Komninos’un kiraladığı odalar da var.)

Meis gece hayatı
Ada evleri akşam da ayrı bir güzel görünüyor.

Meis gece hayatı

Kaş’tan yarım saat uzaklıkta olan ama uzun bir yolculuk yapmışçasına havamızı değiştiren Meis, bize çok iyi geliyor ve geçirdiğimiz 5-6 saat bize yetmiyor. Feribota doğru yürürken buraya tekrar gelmeye ve bu sefer en az iki gece kalmaya karar veriyoruz. Şimdilik hoşça kal güzel ada, Meis…

4 yorum:

  1. Blog keşif topluluğundan buldum bloğunuzu:) meslektaş olmamız yani sıra:)benimde bir seyahat blogum var:) beklerim efenim:) 2valiz4ayak@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hoş geldiniz :) En kısa zamanda blogunuzu inceleyeceğim.. görüşmek üzere..

      Sil
  2. Gezmeli yerler

    Gezmeli Yerler, Gezilecek Yerler, Turizm xeberleri, Turizm bloqu, turizm agentliyi, turizm şirkətləri, turlar, tur, turizm az, turizm şirketleri Gezmeli.az

    Visit here:- https://gezmeli.az/

    YanıtlaSil